12 experiențe noi pentru un 2019 sănătos

În ianuarie ne stabilim deja obiective pentru noul an, obiective ambițioase, îndrăznețe și care să ne facă să ne simțim mai bine. Astfel de obiective au nevoie de un consum de energie mai mare și un pic de presiune. Tocmai de aceea, în loc de obiceiuri vă propunem 12 experiențe pentru un 2019 sănătos și plin de nou, câte una pentru fiecare lună.

Ianuarie – Mănâncă doar atunci când îți e foame

Și bea apă înainte de masă, cu cel puțin 30 minute înainte pentru a ajuta digestia! Trăim viața cu viteză și în marea majoritate a timpului a mânca nu mai are nicio legătură cu apetitul. Totul se întâmplă după scenariul “e acolo, vreau și voi mânca”. Iar de multe ori “vreau” este uitat. Fă o plimbare și dacă și după aceea senzația de foame persistă, atunci e momentul să te așezi la masă.

Februarie – Câteva minute de stretching zilnic

Știi momentul acela de după-amiază când simți că nu mai ai energie? Câteva exerciții de stretching te pot învigora mai eficient decât orice cafea, deoarece pun sângele în mișcare în tot corpul. În plus, te vei mișca cu mai multă ușurință! Iată aici un infografic cu câteva mișcări pe care le poți face oriunde.

Martie – Dă-ți voie să mănânci după pofta inimii!

Ai poftă de ceva anume? Mănâncă fără sentimente de vinovăție, căci ele nu fac decât mai mult rău organismului. Simte-te bine și dă-ți voie să simți fericire. Apropo, ai văzut cum se manifestă sentimentele în corp? Fericirea e cea care ne dă energie!

Aprilie – Meatless Mondays

Suntem siguri că ai auzit de mișcarea internațională care încurajează oamenii să consume mai puțină carne. Provocarea este ca măcar o zi pe săptămână să nu consumi carne. De ce lunea? Explicația constă în obiceiuri. Vinerea este deja o zi de post pentru catolici și ortodocși, iar lunea este de obicei prima zi de lucru, ziua când revenim la rutină. De aceea, o reamintire a faptului că putem schimba planeta prin obiceiurile noastre în prima zi a săptămânii promovează o cultură de succes. Beneficiile sunt atât pentru propria sănătate, cât și pentru sănătatea planetei prin reducerea poluării din cauza agriculturii industrializate.

Mai – Petrece mai mult timp afară

Temperaturile încep să fie plăcute, iar nopțile din ce în ce mai scurte. Petrece-ți mai mult din timpul liber afară. Sunt numeroase activități pe care le poți face afară: o plimbare prin parc, lecții de qigong, alergare, tenis și exemplele pot continua. A sta afară este benefic deoarece există o legătură puternică între om și natură. Oamenii care trăiesc înconjurați de natură fac mai multă mișcare fizică și socializează mai mult. Iar expunerea la bacteriile din natură ajută la întărirea sistemului imunitar.

Iunie – Cumpără produse locale

Există o multitudine de motive pentru care e extraordinar de benefic să cumperi local, de la brandurile din țară. Printre ele sunt că banii rămân în economia locală, ajută micile afaceri să se dezvolte, să creeze mai multe locuri de muncă aici, acasă și pe termen lung poți avea un impact asupra mediului. Afacerile de familie reciclează mai mult și mai des, evită chimicalele și sunt mai diverse ca ofertă. Știm că e poate mai comod să le găsești pe toate pe un singur raft, însă ce exemplu ai vrea să oferi, ce model ai vrea să urmezi?
Iar acum cu un simplu click poți vedea ce producători locali îți pot livra direct acasă.

Iulie – Mai puțin online

Stând mai puțin pe telefoane, cu ochii în ecrane, ne îmbunătățim calitatea somnului, stresul și anxietatea. Poți fi mai prezent și mai atent la cei din jur, la conversațiile pe care le ai și la ceea ce se întâmplă. Așa că în iulie, îți propunem să lași mai mult telefonul în geantă sau în buzunar.

August – Schimbă un singur obicei

August e călduros și secetos, dar plin de aventuri, culori și gusturi minunate. Deși rutina e sănătoasă, căci ne menține eficienți, creează o structură în viața noastră, cu siguranță există acel obicei pe care ai vrea să îl înlocuiești cu ceva aducător de extra beneficii. Așa că ai timp 31 de zile să începi acel nou obicei care să-ți aducă și mai multe zâmbete.

Septembrie – Mai bun cu tine

Știm că sistemul educațional românesc este axat pe hipercompetitivitate și perfecțiune, iar acest articol explică mai bine decât am putea noi vreodată drama premiantului. Însă până acum poate că ți-ai dat seama că ea nu poate fi atinsă niciodată și că poți doar să fii cea mai bună versiune a ta în fiecare zi. Așa că atunci când vei mai face câte o greșeală, fii blând cu tine și vezi ce lecții prețioase poți extrage din situația respectivă.

Octombrie – Un singur lucru pe rând

Multitaskingul pare o soluție foarte bună să facem mai multe lucruri mai repede, însă el are un impact negativ asupra creierului. A face multe lucruri în același timp are un impact negativ de asemenea asupra capacității de concentrare și determină o mai proastă organizare mentală. Așadar, în octombrie, începe să aplici regula de 20 de minute: înainte de a trece la altceva, dedică-ți 20 minute neîntrerupte pe acel lucru.

Noiembrie – Explorează un hobby nou

În era internetului este imposibil să nu poți găsi informație relevantă și frumoasă despre orice te-ar preocupa. Nu îți trebuie multe resurse să te informezi și să iei decizia pentru sufletul tău. Fie că este vorba de artă, o limbă străină sau muzică, îți putem recomanda acest site. Noiembrie este pentru regăsirea pasiunii ce mocnește în fiecare din noi.

Decembrie – Donează din hainele pe care nu le mai porți

Ultima lună a anului ne aduce în fața unei retrospective. Însă de ce nu am face această retrospectivă ceva mai …fizică, în propriul dulap? Știm că este greu să te desparți de acea camașă pe care nu ai mai purtat-o de doi ani, însă mai știm că ai face o persoană foarte fericită dacă ai alege să o donezi. Decembrie este luna în care se organizează târguri, evenimente de colectare și cu siguranță vei găsi acel loc unde hainele tale frumoase vor primi o a doua șansă. În plus, vei avea mai mult loc, fie că îți dorești un stil mai minimalist de viață, fie că vrei să faci mai mult loc pentru unele noi.


Dacă nu ai avut timp să citești tot, mai jos vei găsi un rezumat vizual.

Infografic Experiente Noi Taraba Virtuala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *