11 beneficii ale ouălelor de prepeliță

Prepelița este o pasăre migratoare de câmpie, de circa 18 cm lungime, de culoare brună și dungi pe spate. Este apreciată pentru carnea gustoasă, iar varietatea japoneză a acesteia (prepelița japoneză) este crescută atât pentru carne, cât și pentru ouă, benefice în alimentație.

Ouăle de prepeliță și-au câștigat reputația unui veritabil “medicament”. Avantajul lor este că nu au contraindicații, o cură ce conține și ouă de prepeliță este oricând benefică. De exemplu, în Japonia, elevilor li se oferă zilnic câte două ouă de prepeliță datorită complexului de vitamine și minerale ce ajută creierul la memorarea materiei studiate.

Dar există mult mai multe beneficii!

1. privire ageră

Ouăle de prepeliță au un conținut mare de vitamina A, benefică pentru sănătatea oculară.  În plus, conținutul lor nutrițional luptă și cu radicalii liberi din organismul nostru, îi stabilizează și prin urmare previn leziuni ale celulelor corpului.

*Radicalii liberi sunt produși atunci când organismul nostru produce energie și când suntem expuși anumitor substanțe poluante (de exemplu, fumul de țigară, alcool sau alte pesticide). Sunt substanțe chimice instabile ce încearcă permanent să devină stabile ți sunt răspunzătoare de creșterea riscului de apariție a bolilor precum cancer, boli cardiovasculare și de îmbătrânirea întregului organism. 

2. colesterol sub control

Consumul regulat și moderat al ouălelor de prepeliță s-a dovedit a fi benefic în menținerea unui nivel bun al colesterolului. 60% din grăsimea conținută de ouăle de prepeliță este colesterol bun (HDL) și reduc nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge, reducând astfel riscul de arteroscleroză. Colesterolul rău (LDL) este responsabil pentru numeroase probleme cardiovasculare (atac de cord, infract sau aritmii).

3. stimulează creșterea

Consumul regulat este benefic și pentru dezvoltarea organismului uman. Acest lucru se datorează în special conținutului ridicat de proteine, un compus vital pentru creșterea și dezvoltarea corpului.

4. Energy booster

Ouăle de prepeliță sunt o sursă excelentă de mulți nutrienți, precum vitamine, minerale, antioxidanți sau fitonutrienți ceea ce le face perfecte la micul dejun. Ne pot oferi acel “zvâc” și pot ajuta inclusiv persoanele dependente de cafeină să înceapă ziua cu dreptul.

5. Bune pentru creier

Un consum moderat și regulat s-a dovedit foarte benefic în îmbunătățirea calităților cognitive ale creierului. Acest lucru se datorează prezenței antioxidanților, ce ne ajută să ne protejăm sistemul nervos. Astfel, riscul apariției problemelor neurologice (ca Alzheimer, Parkison) este redus.

Oua de prepelita

6. Reduc riscul anemiei

Anemia este o stare cauzată de deficiența de fier din organism. Fierul este un alt nutrient vital pentru organismul uman, ce ajută la producerea de celule roșii. Ele transportă sângele oxigenat la fiecare celulă și țesut al corpului nostru, ajutând la funcționarea sa normală. Deficiența de fier poate conduce la anemie, care contribuie la apariția stării de oboseală, senzație de slăbiciune, amețeală sau unghii fragile. Ouăle de prepeliță sunt o sursă excelentă de fier.

7. Sistem imunitar puternic

Importanța unui sistem imunitar puternic nu mai are nevoie de nicio altă introducere. Lizina este un aminoacid esențial ce nu poate fi produs de organism, necesar pentru creșterea și dezvoltarea oaselor la copii, ajută la absorbția calciului, la menținerea echilibrului corect de azot în organism și menținerea musculare. Ouăle de prepeliță conțin lizină, contribuind la menținerea unui sistem imunitar puternic.

8. Dinți sănătoși

Zâmbetul nostru este de neprețuit și e necesar să întreprindem acțiuni pentru a-l păstra sănătos cât mai mult timp. Pe lângă un periaj corect, consumul de ouă de prepeliță ajută la menținerea unei danturi sănătoase, datorită zincului pe care îl conțin.

9. Reduc tensiunea arterială

Prezența potasiului din ouăle de prepeliță ajută la reducerea tensiunii arteriale. Acest mineral are acțiune vasodilatatoare, ceea ce reduce încordarea și stresul pe care îl resimt vasele noastre sangvine. Comparativ cu ouăle de găină, ouăle de prepeliță au un conținut de potasiu sensibil mai mare.

10. Imbold pentru metabolism

Vitamina B conținută de ouăle de prepeliță contribuie la o activitate metabolică ridicată a organismului, inclusiv a funcțiilor hormonale și enzimatice.

11. Piele elastică

Conținutul de lizină al ouălelor de prepeliță contribuie la formarea colagenului, principala proteină structurală ce se găsește în țesutul conjunctiv al organismului uman, care ne ajută să avem o piele sănătoasă și elastică.


Aplicația Taraba Virtuală te ajută să găsești produse sănătoase de la producătorii locali din zona ta!
#meetthelocals și amintește-ți de gustul din copilărie sau încearcă ceva surprinzător!
Disponibilă pe Android și IOS

Surse:

  • https://goodhealthall.com/health-benefits-of-quail-eggs/
  • http://www.monitor.co.ug/Magazines/HealthLiving/The-hidden-health-benefits-of-quail-eggs/689846-2303556-1222di3z/index.html
  • https://www.curejoy.com/content/health-benefits-of-quail-eggs/
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/animal-product/quail-eggs.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *