Dieta influențează productivitatea?

Răspunsul pe scurt? Da, dieta are o influență foarte mare asupra productivității fiecăruia dintre noi!

Însă, haideți să aflăm cum alegerile noastre alimentare ne afectează zi de zi.

Mâncarea are un impact direct asupra performanțelor noastre mentale, de aceea o decizie greșită privind masa de prânz, de exemplu, poate deregla complet restul zilei. Aproape tot ceea ce mâncăm este transformat de către organismul nostru în glucoză, care îi oferă creierului nostru energia să rămână alert. Când rezervele de glucoză sunt pe cale să se termine, întâmpinăm dificultăți în a rămâne atenți. Acest fapt explică de ce nu ne putem concentra suficient de bine având stomacul gol.

Până acum explicația pare destul de simplă. Dar există și o parte pe care rareori o luăm în considerare. Alimentele nu sunt procesate la fel de repede de către organismul nostru. Unele, precum pastele, pâinea, cereale sau sucurile carbogazoase conduc la o explozie de energie, urmată de o stare asemănătoare cu oboseala. Altele, precum cele bogate în grăsimi oferă organismului o energie pe un timp mai îndelungat, însă obligă sistemul digestiv să lucreze mai mult, reducând nivelele de oxigen din creier și lăsându-ne să ne simțim …amețiți. Mulți dintre noi cunoaștem lucrurile acestea intuitiv, însă nu luăm mereu cele mai bune decizii în legătură cu dieta noastră. Pe de o parte pentru că tindem să decidem ce dorim să mâncăm atunci când energia noastră este deja la un nivel scăzut și atunci cartofii prăjiți sunt mult mai apetisanți. Pe de cealaltă parte, alegerile nesănătoase pentru masa de prânz tind să fie mai ieftine, ceea ce le face să fie luate în calcul mai des decât alternativele sănătoase. Practic, ne simțim eficienți. Însă aici este capcana, căci salvând 10 minute acum, “plătim” cu performanță slabă în restul zilei.

Ce ar trebui să facem să evităm astfel de decizii cu consecințe în timp? E necesar un plan de acțiune pentru ca mâncatul sănătos să devină parte integrantă a zilelor. Aici intervin câteva strategii bazate pe știință.

Primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să decidem ce mâncăm înainte de a ni se face foame. Astfel, în cazul mesei de prânz ar trebui să ne decidem încă de dimineață și nu la ora 12 după-amiaza. Dacă decidem să comandăm ceva, cel mai bine este să o facem după ce am luat o gustare. Studiile arată că putem rezista mai bine caloriilor nesănătoase în viitor decât în prezent.

Un alt truc este să mâncăm puțin și des, menținând astfel nivelul de glucoză relativ constant.

În final, ar trebui ca gustările sănătoase să fie la îndemână și imposibil de refuzat. De exemplu, pe masa de lucru am putea pune câteva semințe de migdale, în raza vizuală. A mânca fructe și legume pe parcursul zilei nu este doar eficient pentru corp, ci și pentru minte.

Un studiu publicat în British Journal of Health Psycology a arătat efectele pe care le are mâncarea asupra experiențelor noastre zilnice. În cadrul studiului, participanții au raportat ceea ce au mâncat, cum s-au simțit și comportamentul lor timp de 13 zile. După aceea, cercetătorii au examinat cum influențează mâncarea experiențele zilnice. Concluzia lor a fost că oamenii s-au simțit mai creativi, mai fericiți și mai captivați de ceea ce făceau cu cât consumau mai multe fructe și legume – până la 7 porții.

Explicațiile sunt multiple. Fructele și legumele conțin nutrienți vitali care stimulează producția de dopamină (hormonul fericirii), un neurotransmițător care joacă un rol cheie în felul cum ne raportăm la curiozitate, motivație și angajare în activitatea curentă. Ne mai oferă și antioxidanți care minimizează inflamări, îmbunătățesc memoria și ne ameliorează starea. Ceea ce ne conduce într-un punct important: dacă dorim să devenim cei mai buni la locul de muncă, a lua decizii inteligente despre mâncare este esențial.

Secretul este, nu să rezistăm tentațiilor, ci să facem mâncatul sănătos cât mai accesibil cu putință.


Aplicația Taraba Virtuală te ajută să găsești ingrediente sănătoase de la producătorii locali din zona ta!
#meetthelocals și amintește-ți de gustul din copilărie sau încearcă produse surprinzătoare!
Disponibilă pe Android și IOS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *