Luna influențează agricultura?

Luna e frumoasă și ne inspiră o mulțime de sentimente. Astăzi va fi lună nouă și ne întrebăm: are ea influență asupra agriculturii?

Fazele lunii au importanță mai mare decât am crede. Deși din punct de vedere științific nu este foarte clar cum influențează fazele lunii agricultura și plantele, există dovezi ce vorbesc de la sine. 
David Holmgren, co-inițiator al permaculturii, scrie că un proiect bun depinde de o relație armonioasă și liberă cu natura și oamenii, în care observația și interacțiunea conștientă oferă proiectului inspirație și modele sustenabile. A observa fazele lunii și felul cum ele influențează atât oamenii, cât și plantele, poate ajuta să determinăm când putem planta anumite plante ca să îmbunătățim atât sănătatea noastră și a plantelor, cât și productivitatea grădinii și a activităților pe care le putem face în grădină.
Linda Woodrow, autor al cărții Permaculture Home Garden, care deși s-a declarat extrem de sceptică, a testat metoda, privind-o ca un mod de a-și administra timpul mai eficient și să fie mai organizată în grădină. Făcând asta, a constatat că rata de germinare este mai crescută și vitalitatea plantelor este și ea îmbunătățită.
Un articol din New York Times, datat din 1991, vorbește despre același fenomen, ce nu a fost studiat și documentat suficient. Unii spun că e mitologie și nu ar avea sens o cercetare științifică amănunțită. Cert este că fazele lunii afectează proprietățile solului, temperatura, umiditatea și compușii chimici, factori care influențează germinarea. 

Cum funcționează?

Sunt multe metode și unele chiar complexe de a ține cont de fazele lunii în grădină. Însă există câteva principii de bază de care putem ține cont. 
În timp ce luna este în creștere, seva plantelor este și ea în creștere. Este timpul de însămânțare, semănare și transplantare a plantelor (anuale, bianuale, boabelor și a pepenilor). Practic orice plantă ale cărei frunze, semințe, flori sau fructe vrem să le culegem. Este totodată un timp bun pentru a aplica fertilizatori lichizi (în cantități moderate, desigur!), este momentul prielnic pentru tăiat și altoit, deoarece o cantitate de sevă mai mare va influența pozitiv creșterea pe care ne-o dorim. 
În timp ce lumina lunii descrește, cantitatea de sevă se reduce. Astfel, e bine să ne concentrăm pe rădăcini, pe culturi perene și pe culturi mari, plante care trăiesc mai mult de doi ani. Este, de asemenea, un moment bun să utilizăm fertilizatori solizi (iarăși, în cantități moderate!), să tăiem plante “adormite”, căci sunt șanse reduse de a putrezi. 
E bine să nu plantăm ceva atunci când este lună nouă. Acela este momentul când plantele ar trebui să se odihnească. Buruienile le putem scoate, deoarece ele nu vor mai crește la loc (sau cel puțin, nu atât de viguros).
Cineva s-a gândit să experimenteze cu plantarea într-o fază incorectă a lunii (în stânga) și plantarea într-o fază corectă a lunii (în dreapta), iar rezultatele vorbesc de la sine. 
Plantarea funcție de fazele lunii
Pe aplicația Taraba Virtuală găsești produse locale, sănătoase, crescute după principii ale agriculturii ecologice și cu respect pentru natura și armonia ei. 
Descoperă-le instalându-ți aplicația din AppStore sau Google Play.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *